22 okt Zelf weer de vloer Op door Judith Ensel
Op 11 september van dit jaar organiseerde deDanspunt een nieuw podium voor amateurdans in Brabant, onder de noemer deVloerOp. Judith Ensel, directeur van Art-fact, intermediair, cultuurfonds en platform voor kunst in de vrije tijd in Tilburg, was ook aanwezig en betrokken bij de organisatie en laat haar licht op deze 1e editie van het festival schijnen. Laat ik mij allereerst even voorstellen. Ik ben werkzaam als directeur bij Art-fact, maar ook een enthousiaste amateurdanser; volksdans, oriëntaals, Spaanse dans en de laatste jaren vooral improvisatiedans. Dansant bewegen is voor mij niet alleen een plezierige manier om fit en soepel te blijven, maar ook een vorm van zelfexpressie.
De amateurdanswereld zoals ik hem ken, speelt zich voor een groot deel af binnen de private dans- en sportscholen. Binnen de gesubsidieerde sector zijn het vooral de centra voor de kunsten met een breed aanbod en in mindere mate het verenigingsleven. Ik zie ook steeds meer initiatieven van jonge dansprofessionals die graag met amateurdansers een voorstelling willen maken in een tijdelijk project. De afgelopen jaren heeft Art-fact onder ander projecten van choreograaf Guilherme Miotto, maar ook van Jade van den Hout en nu onlangs Katja Grassli ondersteund.
Voor amateurdansers is het een bijzondere ervaring om aan een voorstelling of speciaal project deel te nemen. Het zet echt iets in beweging. Je kunt een deel van jezelf laten zien dat anders misschien verborgen blijft, het geeft je ‘’lucht en vleugels’’, waardoor je beter in je lijf gaat zitten, zowel mentaal als fysiek. De neuropsycholoog Erik Schrerder zegt over bewegen het volgende: “Zowel bij jongeren als ouderen verbetert de fitheid van het brein wanneer ze meer bewegen. Je kunt bijvoorbeeld beter dingen plannen. Je neemt meer initiatief en je hebt meer grip op je gedachten, emoties en gedrag.” In het tv-programma ‘het dansende brein’ laat hij zien wat de heilzame effecten zijn van dansen op ons brein. Het kan zelfs depressies te lijf gaan en bijdragen aan ons geluksgevoel.
Tijdens deVloerOp, tijdens de workshop Folk had ik zelf ook zo’n geluksgevoel. Ik had zeker al 20 jaar niet meer gevolksdanst, maar het zat nog steeds in mijn spiergeheugen. Mijn beentjes pakten het zo weer op. Het was ook leuk om met zo’n gemengde groep van mensen te dansen, jong en oud door elkaar. Niet vreemd natuurlijk, tenslotte is dat waar het volksdansen ook vandaan komt, dansen tijdens feesten en rituelen, hoe simpel kan het zijn. Ook het Bollywood dansen werkte aanstekelijk, maar er waren meer workshops waar ik zag dat men zich enorm vermaakte met als gemeenschappelijke deler, dansers en dansprofessionals die met enorm veel enthousiasme hun hobby respectievelijk hun vak stonden uit te dragen.
DeVloerOp een geweldig initiatief. Volgend jaar weer.
Geen reactie's