StadsBal

StadsBal.

 

Het Stadsbal, het leukste dansevenement van de regio. We hebben nu in Brabant een Stadsbal Tilburg en Veghel! Kom samen met partner, vrienden en familie.
deDansPunt. organiseert dit swingende feest met medewerking van theater, centra voor de kunsten, en dansscholen in de regio van het Stadsbal. Je kunt de hele avond helemaal losgaan en dansen in de dansarena’s. Ook zijn er workshops te volgen en geniet je van swingende shows gedurende de avond. Voetjes van de vloer! Bestel je ticket via het betreffende theater.

Ontstaansgeschiedenis StadsBal.

 

Het Stadsbal is gestart in 2013. In dat jaar werd de Nationale Dansweek georganiseerd waarbij het de bedoeling was dat alle dansscholen in Nederland mee zouden doen. Gedurende een week werden er in het hele land workshops georganiseerd. Delft deed daar ook aan mee en had Theater de Veste gevraagd of zij het event konden hosten.  

De hoofdprogrammeur van het theater, Jasper Weck, leek het een leuk idee om het event af te sluiten met een dansfeest. Zo kwam Bart Wesseling van de Delftse dansschool Wesseling op het idee van het event, ‘Stadsbal Delft’.  Het leek mij leuk om dansstijlen, die normaal gesproken nooit samen komen, op een feest te combineren. Hierdoor is een uniek feest ontstaan. Behalve de combinatie van dansstijlen is het uitnodigen van de allerbeste (professionele) dansers van het moment een belangrijk element.  

Hij heeft daarin in de stad dansscholen meegekregen om het gezamenlijk op te pakken en een landelijk netwerk om het programma met grote namen te vullen waardoor er een event ontstaat die voor beginners en gevorderde dansers interessant is. In Delft blijken er ook veel jonge dansers op af te komen die nog niet verbonden zijn aan lokale dansscholen. Doordat lokale dansscholen zich presenteren kan het dansers uitnodigen daar eens te gaan kijken.

 

Concept.

 

We organiseerden op 8 april 2023 het eerste Stadsbal in Brabant bij Schouwburg concertzaal Tilburg. Het stadsbal bestaat uit 3 elementen;
1. Workshops: aan het begin van de avond door danskoppels die tot de internationale top behoren worden er workshops gegeven. 
2. Een show geven; de koppels geven gedurende de avond ook een show. Dit wordt verspreid geprogrammeerd zodat iedereen kan komen kijken. 
3. Zelf dansen; bovenal is het een avond waar iedereen lekker zelf gaat dansen.
In iedere ruimte staat een DJ die gespecialiseerd is in de dansstijl die daar centraal staat. Het mooie is dat dansers ook kennismaken met andere dansstijlen – bij elkaar kijken en mogelijk ook een dansje wagen. Ook krijgen dansers de kans om met andere dansers te dansen en zo nieuwe mensen te ontmoeten en hun eigen skills te verbeteren.
De dansscholen in de stad worden tijdig betrokken om zowel de datum vrij te houden alsook mee uit te dragen en hun achterban hierin te betrekken. De dansscholen die in de stad aanwezig zijn, zijn voor deDansPunt. bij het uitwerken van het programma de basis voor de inhoud van het programma. Rode draad in de programmering is de sociale vorm van dansen. 

Belangrijk is om na de workshops een korte pauze in te lassen, zodat nieuwe bezoekers binnen kunnen komen. De presentaties moeten niet tegelijk geprogrammeerd worden, zodat iedereen de kans heeft om te kijken. Ze worden in de ruimte geplaatst waar de dansstijlen zijn. 

Voor deDansPunt. zitten in dit concept een aantal de elementen opgenomen die passen in onze opdracht. Te weten zelf dansen, de ontmoeting en inspiratie.  Kijkend naar onze overall koersplan waar we 3 programmalijnen hebben geformuleerd valt dit voor ons in programma 2 – Podium en zichtbaarheid.

Voorgaande edities.

Categorie
Stadsbal