deDansMakers

de DansMakers.

deDansMakers van deDansPunt richt zich op dansdocenten en dansmakers die zich verder willen ontwikkelen in het maken van choreografieën en daarmee hun dans en dansers naar een hoger plan willen tillen. Met deDansMakers bieden we inspirerende masterclasses en coaching aan, gegeven door professionele choreografen met diverse dansstijlen en werkwijzen die jou kunnen helpen, waarbij jouw creatieve & artistieke ontwikkeling centraal staat.

Coaching

Wil je coaching om jouw maakproces, een concept van een voorstelling of een dans onder de loep te nemen. We helpen je graag bij het vinden van de juiste coach/choreograaf bij jouw leervraag als maker. Het gesprek om je leervraag helder te krijgen en de matching met een passende expert doen we kosteloos.

Inschrijven masterclasses.

Schrijf je nu in! Meld je hieronder aan. Maximaal 18 plaatsen per masterclasses.

Jordy Dik |  20 november 2022 | 3 UUR

Relationeel Choreography.

In de masterclass zal ’t lichaam ingezet worden als instrument om te communiceren, vrijheid te genereren en creativiteit te ontdekken. Jordy zal dit vervolgens op een speelse manier omtoveren tot een interessante compositie van ‘betekenisvolle verhalen die de ruimte vullen’. De basis van zijn choreografische methode genaamd Relational Choreography die hij ontwikkelde tijdens zijn Master Choreography.

Info
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Locatie: Podium Bloos, Speelhuislaan 153, 4815 CD Breda
www.podiumbloos.nl

Ticketprijs masterclass
Normaal tarief € 37,50
Studenten tarief € 30,00

Over Jordy Dik.

Biografie
Jordy Dik is een choreograaf en community artist die geïnteresseerd is in en geïnspireerd wordt door de mensen die hij mag ontmoeten. Het gevoel van ’samenzijn’ in een creatieve, speelse en wederkerige atmosfeer staat aan de basis van zijn werk en vanuit hieruit wordt zijn choreografisch werk opgebouwd. ‘De ontmoeting’ en daarmee het relationele aspect is belangrijk, maar dit heft de ontwikkeling van het individu niet op. In tegendeel zelfs, door ons allen vrij te voelen – ons impuls te volgen – kan een ieder zich op zijn eigen manier ontluiken.

Jordy bedenkt en geeft community art projecten vorm in het kunstvakonderwijs, AZC’s, verzorgingstehuizen en in het speciaal onderwijs. Tevens is hij ook huischoreograaf van het inclusieve gezelschap Compagnie 21. Zijn choreografisch werk gaat over (het hervinden van) menselijkheid en de poëtische invulling van ‘de ontmoeting’. Jordy: ‘De ontmoeting met de ander, de wereld en daarmee juist met onszelf. Er is geen betere manier om dit zo snel tastbaar te maken dan bewegende lijven. Aangezien deze onmogelijk kunnen liegen (zoals Martha Graham al predikte) en daarmee in essentie het dichtst bij de waarachtigheid komt.’

Kevin Ruijters |  30 oktober 2022 | 3 UUR

Dans & Adem. geannuleerd

Een masterclass over hoe ademhaling de aanzet kan zijn tot vrij, zonder oordeel, authentiek bewegen en creëren. Tijdens de masterclass bewegen we op het natuurlijke ritme van de ademhaling en spelen we met het volume, timing en tempo van de ademhaling. We maken en onderzoeken samen dansmateriaal dat ontstaat vanuit de ademhaling. Onze stem is het verlengde van de ademhaling. Zonder woorden gaan we ondervinden hoe je stem iets kan toevoegen aan beweging, of hoe je via stem een bepaalde gemoedstoestand, emotie of karakter kunt ervaren.

Info
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Locatie: wordt nog bepaald

Ticketprijs masterclass
Normaal tarief € 37,50
Studenten tarief € 30,00

Over Kevin Ruijters.

Biografie
Kevin Ruijters, in 2015 afgestudeerd aan FHK Tilburg, uitvoerend Modern en Danstheater. Ik ben Dansdocent en mindfulness coach. Speelde in verschillende dans,- musical,- en operaproducties zoals West Side Story, Anatevka en Orphée et Eurydice voor o.a. de Nationale Opera & Ballet, Nederlandse Reisopera en Staatstheater Aachen.

Als danser en performer gebruikt hij zijn adem om zich te verbinden met zichzelf, de ander en het publiek. Momenteel geeft hij dans,- en mindfulness lessen bij Factorium Cultuurmakers in Tilburg en de Universiteit van Tilburg.

Tara Masimer | 15 mei 2022 | 3 UUR

Jazz Beyond Borders. geannuleerd

Nadat we fysiek zijn uitgedaagd door Tara en de nieuwsgierigheid is aangewakkerd gaan we verder in op choreografie, dans maken voor jouw dansers. Naast structuur bouwen en buiten de gebaande paden treden gaat Tara in op de mentale kant van de dansers. Dans toegankelijk maken voor alle bewegers en achtergronden, hoe de danser op te bouwen en niet af te breken en op deze manier ruimte bieden aan de persoon achter de danser.

Info
Tijd: 12:30 – 15:30 uur
Locatie: huis 73 – Bank van leening, Schilderstraat 33 5211 NB ‘s-Hertogenbosch
www.huis73.nl

Ticketprijs masterclass
Normaal tarief € 37,50
Studenten tarief € 30,00

Over Tara Masimer.

Biografie
Tara Masimer is een ervaren dansdocent, choreograaf en performer met een bewezen geschiedenis van werken in het hoger onderwijs. Bekwaam in choreografie, hedendaagse dans, moderne dans, jazzdans, Afrikaanse diaspora en sabardans.

 

Tara heeft 10 jaar gewerkt in instellingen voor hoger onderwijs in Amsterdam, NL. Ze heeft gewerkt aan de CODARTS Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam en Groningen en heeft gastonderwijs gegeven door heel Nederland. Ze behaalde in 2019 haar Master of Fine Arts in Dance aan de Hollins University in de Verenigde Staten.

 

Tijdens deze masterclass zal Tara jouw meenemen in haar eigen jazzstijl met elementen van Sabar en andere Afrikaanse diasporastijlen met fundamenten van klassiek ballet en jazztechnieken. Tara’s unieke jazzstijl brengt diepte en veelzijdigheid mee. Elke les is ontworpen om de expressie van je eigen ervaringen aan te moedigen door middel van beweging en vorm, waarbij de grenzen van traditionele ritmes worden verlegd.
Nadat we fysiek zijn uitgedaagd door Tara en de nieuwsgierigheid is aangewakkerd gaan we verder in op choreografie of het dans maken voor jouw dansers. Naast structuur bouwen en buiten de gebaande paden treden gaat Tara in op de mentale kant van de dansers. Dans toegankelijk maken voor alle bewegers en achtergronden, hoe de danser op te bouwen en niet af te breken en op deze manier ruimte bieden aan de persoon achter de danser.

Piet Van Dycke | 20 maart 2022 | 3 UUR

Partnerwerk. uitverkocht

Voor Piet is Partnerwerk een samensmelting van dans en circus. De bewegingstaal is rond snel en acrobatisch. De choreografieën zijn helder en mathematisch opgebouwd. Tijdens deze masterclass ligt de focus op enkele technische tools en creatie vanuit partnerwerk. Je leert over de vertelkracht die uit de interactie voortkomt.

Info
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Locatie: Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda
https://www.nieuweveste.nl/

Ticketprijs masterclass
Normaal tarief € 37,50
Studenten tarief € 30,00

Over Piet Van Dycke.

Biografie
Piet Van Dycke (1996, Tienen, BE) studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Piet werkt als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij fABULEUS, Cie Woest, dOFt, TeaTime company, Les Payenkes Utopistes en LAP. “Piet Van Dycke put in zijn werk zowel uit hedendaags circus als dans. Dat zorgt voor speelse voorstellingen die opvallen door origineel gebruik van ruimte, objecten en lichamen. Hij gaat zijn thema’s te lijf door de interactie tussen beweging en acrobatiek en creëert zo beelden die zich energiek in steeds andere plooien weten te vouwen”. (Juryrapport BNG Bank Dansprijs 2021)

Lauren Langlois | 13 februari 2022 | 4 UUR

Emotie in dans. uitverkocht

Peeping Tom-artiest Lauren Langlois, voormalig danseres bij Chunky Move en Australian Dance Theatre zal een workshop geven over hoe je verschillende gemoedstoestanden kunt belichamen door middel van beweging. Daarnaast neemt Lauren je mee door het interne proces van haar personage uit het stuk ‘Triptych: The missing door, The lost room and The hidden floor’ en geeft ze inzicht in hoe je kunt werken met belichaming in een fantasierijke context.

Info
Tijd: 11:00 – 15:00 uur
Locatie: Factorium Cultuurmakers, Koningsplein 11a, Tilburg
www.factorium.nl

Ticketprijs masterclass
Normaal tarief € 50,00
Studenten tarief € 40,00

Over Lauren Langlois.

Biografie
Lauren Langlois (°1985, AU) is werkzaam bij Peeping Tom sinds 2020 en danst in ‘Triptych: The missing door, The lost room en The hidden floor’. Ze studeerde klassiek ballet aan de Marie Walton- Mahon Dance Academy in Sydney voordat ze een opleiding hedendaagse dans volgde aan de New Zealand School of Dance. Lauren begon haar carrière bij het Australian Dance Theatre van 2008- 2010, waar ze optrad en toerde in twee van de belangrijkste werken van het gezelschap, G en Be Your Self. In 2011 trad ze toe tot Sydney Dance Company onder artistiek directeur Rafael Bonachela, waar ze optrad in LANDforms, 6 Breaths, We Unfold, The Land of Yes en The Land of No.

 

In 2012 verhuisde Lauren naar Melbourne om zich bij Chunky Move aan te sluiten om met Antony
Hamilton samen te werken aan zijn werk Keep Everything, waarvoor ze is genomineerd voor Helpmann, Green Room en Australian Dance Awards. Lauren heeft intensief samengewerkt met Anouk van Dijk en trad op in An Act of Now (2012), 247 Days (2013), Complexity of Belonging (2014) en LUCID (2016). Voor haar werk in Complexity of Belonging ontving ze in 2015 de Green Room Award voor beste vrouwelijke danseres. Lauren heeft ook onafhankelijk samengewerkt met Force Majeure, Lucy Guerin Inc, Stephanie Lake Company, Antony Hamilton, Prue Lang, Chamber Made en Ross McCormack.

 

Ze ontving de prestigieuze Tanja Liedtke Fellowship 2017 en heeft sindsdien de opdracht gekregen om werken te choreograferen voor de New Zealand School of Dance, Footnote New Zealand Dance Company, Western Australian Academy of Performing Arts, Chunky Move en Sydney Dance Company.

 

In 2016 werd Lauren een gecertificeerde Countertechnique-docent en geeft ze les aan studenten en professionele dansers in Australië en in het buitenland.

Denden Karadeniz | 23 januari 2022 | 3 UUR

Floorwork. uitverkocht

Voor Denden is Floorwork een mix een unieke blend van diverse dans stijlen en dans achtergronden die tot een zeer fysiek bewegingsidioom samenkomen. Tijdens deze masterclass verdiep je je als danser of maker ook in de werkmethodes en processen onder begeleiding van Denden.

Info
Tijd: 11:00 – 14:00 uur
Locatie: CKE, Pastoor Petersstraat 180, 5612 LW Eindhoven
www.cke.nl

Ticketprijs masterclass
Normaal tarief € 37,50
Studenten tarief € 30,00

Over Denden Karadeniz.

Biografie
Denden Karadeniz is danser, choreograaf, dansdocent en oorspronkelijk begonnen als breakdancer. Na het afronden van zijn studie aan de dansacademie heeft hij zijn training voortgezet in Los Angeles en Australië, waar hij zichzelf heeft verdiept in de combinatie van breakdance en hedendaagse dans. Hij heeft zijn vernieuwende visie laten zien bij het grote publiek tijdens The Ultimate Dance Battle, So You Think You Can Dance, Time to Dance en ook in theaters met verschillende urban / moderne dans gezelschappen. Met zijn roots in de urban battle scene, commerciële ervaring op televisie en zijn liefde voor theater draagt hij zijn visie verder met zijn eigen dans gezelschap “Zero Dance Theatre”.In samenwerking met choreografen 

Met deDansPunt je punt maken als maker. Ons filmproject Punt. | De minuut van… waarmee we inspiratie bieden aan amateurdansmakers en dansdocenten door de ‘gouden tip’ van choreografen te geven. Hieronder onze vijf geïnterviewde choreografen.

Waar het mij om gaat is dat iedereen zichzelf kan ontdekken in dans en dit is waardevol voor een rijk leven.

De minuut van… Robin Berkelmans – www.robinberkelmans.nl/dansmaker

Discover the joy of dance by exploring the movements that exist within and around you!

De minuut van… Parijat Naik –  www.parijatnaik.com

Het leven voelt soms als ondoorgrondbare eindeloze oceaan, waarin wij in eenzame gevoelens kunnen verdwalen. Dans is voor mij een reddingsboot in de zoektocht naar hoop, troost, schoonheid en verbinding met anderen.

De minuut van… Katja Grassli www.movetomeet.org

De kleinmenselijke kant als moter en inspiratie van het maakproces.

De minuut van… Piet van Dycke www.plan-brabant.nl

Dans maken en dans beleven is voor mij de connectie zoeken met de ander. Samen werken, zoeken, groeien, struikelen, opstaan en het beste uit jezelf halen. Ik daag iedereen uit om die connectie aan te gaan.

De minuut van… Luciënne Lambermont InstagramYoutube

 

just do it

De minuut van… Ilona Hendriks – www.ilonahendriks.nl – www.letsthinknow.com 

Voorgaande edities.